måndag 21 januari 2013

Att slakta en tröja

I helgen begav sig jag och min syster till närmsta loppisen för att lämna in saker jag städat ur detta överbelamrade hem. När vi ändå var där var vi ju liksom tvungna att kika om det ändå inte fanns lite garn någonstans. Det fanns i stort sett inget, så min syster började snoka runt bland dom stickade tröjorna i jakt på råmaterial. Vi har liksom vart runt och läst på billigtgarn.
 Vi hittade två tröjor för 50 kr stycket, och enligt köpstoppsreglerna var det min syster som köpte mot middag senare:)
Jag vet inte riktigt hur många timmar i sprättade och klippte och nystade och var arga, många. Det är ett ordentligt slitsamt jobb! Tröjorna gav ca 500 g garn vardera. Billigt? Beror på hur man räknar. Trots att jag var ganska arg och det var slitigt så gick jag lös på nästa tröja som jag köpte på loppis för några månader sedan (men som jag såg ut som en gul, tjock kyckling i), den var inte maskinstickad utan hemstickad och väldigt mycket enklare att slakta. 

HÄR kan man läsa mer om att återvinna garn. 
Vi tvättade inte garnet, så det är fortfarande krusigt, inte jättebra, svårt att virka i!


8 kommentarer:

 1. hihi! Alla sätt att komma runt köpstoppet är bra sätt. ;)

  Och TACK för tygerna! Ett superhärligt (och stort) ihopplock!

  SvaraRadera
 2. oj vilket jobb! Bra kämpat :)

  SvaraRadera
 3. Har också varit där och tittat och tänkt att det vore kul att prova bara för skojs skull. Såg någon som tyngde ner garnet på galgar, det verkade vara ett ganska bra sätt så man inte behöver tvätta det helt. Om du vill kringgå dina köpstoppsregler (kanske fyller år snart? ;) så brukar de ha billiga akrylgarner på Rusta och ÖB.

  SvaraRadera
 4. Ah, spännande projekt! :)

  SvaraRadera
 5. Du har inte prövat att köpa ylletröjor som du tvättar lite för varmt och så att det sedan tovar sig lite så att man kan tex sy om till kuddar? jag är nyfiken på hur det funkar och om det går bra?? Speciellt om det verkligen är så att garnet inte repar upp sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt inte, men det borde finnas någon om gjort det ute i världen:) Å andra sidan är ju en ylletröja på loppis inte jättedyrt, så det kanske kan vara något att prova på!

   Radera
 6. Det har jag gjort också massor av gånger. Favorittröjorna att slakta är av bomull eller av bandgarn. Bandgarn blir fint om man stickar ihop med ett lite mohairliknande garn. Jag har en tutorial på min blogg som visar hur det kan bli.
  Jag tvättar tröjorna innan jag repar upp så att garnet är rent från början sen när jag nystat upp allt så tar jag min garnvinda och gör en härva som jag sen bara blöter upp för att få bort krusigheten. Låter hängtorka med en galde i en ände som lätt drar ut trådarna. lite krusighet finns kvar men det försvinner sen när man gör ett vanligt nystan. Sen går det bra att arbeta med garnet. Välj tröjor med bra garnkvalité annars lönar det sig inte. Akrylgarn är ju billigt att köpa så det skulle jag aldrig lägga jobb på att repa upp. Bandgarn är däremot dyrt men kanske svårt att virka i om det är det du vill göra.

  SvaraRadera
 7. Lite länkar
  http://www.klockarbarn.blogspot.se/2009/01/tervinning-p-hg-niv.html

  http://klockarbarn.blogspot.se/2007/09/vinterns-nya-favorit.html

  http://klockarbarn.blogspot.se/2007/09/vinterns-nya-favorit.html

  http://klockarbarn.blogspot.se/2011/09/enkel-sjal-i-atervunnet-garn-symote.html

  http://klockarbarn.blogspot.se/2009/07/monster-snabbstickad-sjalhalsduk.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...