måndag 10 oktober 2011

Påslakansproduktion!

Har jobbat massvis senaste veckan, men lyckades i lördags att sätta mig och sy upp lite mer av påslakanet.
Jag hade tänkt sy ett helt gäng grytlappar. Smart att ge bort till  mammor och mostrar och sånt i julklapp (såna där som blir glada för allt man gör fastän man slutade ha slöjd nån gång för 15 år sedan). Men jag kunde inte få till kantbanden, inte ens så mamma hade tyckt det var fint, så nu har jag en hel massa grytlappar, ungefär så många att jag inte behöver sy fler tills jag går i pension.
Är det någon som har några smarta tips på hur får snedslå runt något som är tjockt så att det blir snyggt!?
Jag fick frågor om hur det funkar med att använda slips som snedslå, det gick ganska bra. Tänk bara på att INTE köpa sidenslipsar, de måste kemtvättas. Slipsar är redan snedskurna så det slippar man tänka på. Dock var det omöjligt att pressa remsorna. Ska pröva med de andra slipsarna också, dock på något annat än tjock quiltad vadd!


 Glasunderlägg, tutorial hittad här
 Tetranecessär, tutorial hittad härExempel på den dåliga sömnaden!

5 kommentarer:

 1. Grytlappar var min nästa plan för påslakandet i utmaningen. Men då kanske jag ska lägga ner det projektet innan jag ens börjat om det är så där klurigt... :-)

  SvaraRadera
 2. Jag overlokade min grytlapp först. På det sättet får man ihop alla lagren bra och då är det mkt lättare att sy på kantbandet. Jag fick till det hyfsat i alla fall. Det gör mig inget om det inte är helt 100.

  SvaraRadera
 3. Jag tror det är smart att göra som Klockarbarn skriver, att sy ihop kanterna först (har man ingen overlock går det ju bra med vanlig bred sicksack). Sen skulle jag tro att det underlättar om man syr fast bandet på ena sidan först, sen viker över och syr fast på andra sidan. Hörn är alltid knepiga, blir lättare att få det snyggt om man rundar av dem lite tycker jag.
  När det gäller slipsarna, vet du att det finns ett redskap som heter snedslåvikare? Hjälper till att få in kanterna så det blir lättare att pressa (sen hur man pressar polyestermaterial på ett effektivt sätt utan att det smälter är ju en annan fråga.... med annat tyg emellan kanske det kan gå bra). Finns i olika bredder, säljs på Panduro och vissa tygaffärer.

  SvaraRadera
 4. ååh går trekantsnecessärer att göra modell större? coola!

  SvaraRadera
 5. Vilken produktion!
  Jag hade också tänkt föreslå snedslåvikare. Jag har dock inte provat det själv. Men jag har önskat mig det i julklapp :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...